De luna viitoare, turiştii care ajung în zona Munţilor Apuseni vor avea la dispoziţie o hartă care reconstituie traseul drumului roman de la Turda la Roşia Montană. Asta pentru că de astăzi şi până pe 5 septembrie, specialişti din ţară şi din străinătate vor reface, în cadrul Universităţii de Vară „Pe drumurile romane din Ţara Moţilor”, traseele drumurilor romane din Munţii Apuseni. Proiectul propriu-zis va dura trei ani şi vor fi acoperite trei tronsoane din drumurile romane care acopereau zona munţilor Apuseni.
„Drumurile romane sunt parcurse anual de zeci de mii, poate de sute de mii de vizitatori, în Marea Britanie, în Franţa sau în Germania. După acest model ne-am gândit să dezvoltăm un proiect în zona Munţilor Apuseni, o zonă care îmbină vestigiile istorice cu monumentele naturale, deci care are un potenţial extrem de ridicat pentru turismul cultural, dar încă insuficient pus în valoare", explică arheologul Horia Ciugudean, directorul Universităţii de Vară.
Traseu de 100 de kilometri Pentru etapa din acest an, a fost aleasă zona Văii Arieşului. Specialiştii vor încerca să reconstituie drumul care pleacă de la Turda, antica Potaissa, urcă pe Arieş şi ajunge în zona auriferă la Baia de Arieş, în zona Lupşa şi apoi coboară spre sud, spre Roşia Montană.
„Pentru anul 2009, este un traseu, de circa 100 de kilometri, care acoperă două judeţe din punct de vedere administrativ, Cluj şi Alba. În 2010, vom acoperi un tronson care este exclusiv pe teritoriul judeţului nostru, e vorba despre sectorul de la Roşia Montană, coborând spre Bucium şi Zlatna, anticul Ampellum, centrul exploatărilor aurifere şi, apoi, probabil vom coborî pe Ampoi până la Apulum (Alba Iulia – n.r.). În 2011, va urma traseul de la Zlatna, un drum extrem de puţin cunoscut, care cobora la Geoagiu Băi, la antica Germisara. E un traseu foarte puţin cunoscut