Guvernul va testa reacţia sindicatelor şi a patronatelor la proiectul legii unice de salarizare marţi, când vor negocia pe această temă. Sursa: Vlad Stănescu
Cearta pe salariile de anul viitor ale bugetarilor abia începe şi chinul nu se va sfârşi curând. Nodul gordian îl reprezintă valoarea salariului minim pe economie, aşteptat de sindicate să crească anul viitor la cel puţin 750 lei, de la 600 lei. Dacă se va întâmpla acest lucru, vor beneficia de majorări salariale mai ales cei cu lefuri de până la 1.500 lei, adică puţin peste jumătate dintre bugetari, potrivit liderului sindical al Cartel Alfa, Bogdan Hossu.
Legi anuale de salarizare
Luptele nu se vor termina însă nici după finalizarea şi aprobarea legii unice de salarizare în sectorul bugetar, întrucât aceasta va fi o lege-cadru, iar lefurile bugetarilor vor fi stabilite prin legi anuale de salarizare. „În ianuarie (când legea unică de salarizare va intra în vigoare - n.r.), vom avea de negociat creşteri sau nivelurile efective în funcţie de legea-cadru”, ne-a declarat ministrul muncii, Marian Sârbu. El a adăugat că, deocamdată, evoluţia economică este incertă şi nu poate spune ce se va întâmpla cu salariile bugetarilor anul viitor, dar nu crede că vor îngheţa.
Potrivit acestuia, valoarea salariului minim, precum şi nivelurile coeficienţilor de ierarhizare (care au ca bază de calcul salariul minim pe economie - n.r.) vor fi discutate marţi de reprezentanţii ministerului cu cei ai sindicatelor şi patronatelor. Întrebat ce creşteri salariale vor exista pentru personalul bugetar în cazul în care salariul minim va rămâne anul viitor la 600 lei, ministrul a explicat că acest lucru va fi decis în funcţie de rezultatul discuţiilor de marţi cu partenerii sociali şi de situaţia economică a ţării.
Pe de altă parte, Vasile Marica, liderul SED LEX, ne-a declar