Majoritatea apicultorilor clujeni au avut un an bun, dar nu s-au grăbit să scadă din preţuri. Specialiştii spun că mierea din acest an a fost una de calitate şi au lipsit urmele de antibiotice. În această perioadă, apicultorii încheie culesul mierii din stupi şi trag primele concluzii despre anul apicol 2009. Pentru cei care s-au ocupat intens de familiile de albine şi au avut inspiraţie când şi-au ales destinaţiile pentru păstorit, anul a fost unul foarte bun, cu producţii de circa 30 la sută mai mari faţă de anul trecut.
Prof.dr.ing. Liviu Al. Mărghitaş, şeful celor două laboratoare de control al calităţii din domeniul apicol ale Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, spune că mierea din acest an a fost una de calitate. Analizele au arătat o umiditate de 16-17 la sută şi o aromă pronunţată, în special la salcâm, cu o fructoză de 28-40 la sută. De asemenea, analizeze efectuate în laboratoarele USAMV au arătat lipsa tetraciclinei sau a altor antibiotice din miere, un lucru de lăudat.
An bun pentru apicultorii harnici
Képes Arpad, un apicultor din Turda, spune că a avut o producţie cu circa 30 la sută mai mare faţă de anul trecut, între 15 şi 20 de kilograme pe recoltare la fiecare familie de albine. În perioada de producţie a mierii s-a mutat cu o sută din cele două sute de familii lângă Drobeta Turnu Severin, într-o mare pădure de salcâmi. „Apoi am fost la munte pe valea Arieşului, în păduri de salcâmi şi apoi pe Valea Ierii, la zmeură şi brad”, spune Arpad.
Apicultorul turdean spune însă că nu toţi cei din breaslă au fost la fel de inspiraţi sau norocoşi. „Cine o mers la floarea soarelui şi la tei nu prea o avut producţie bună anul acesta. Să nu mai vorbim de cei care stau pe loc, care fac puţină miere”, spune Képes.
Preţurile rămân în aceeaşi zonă