Elementele aparent noi despre abuzurile comise de agenţii CIA în timpul interogatoriilor suspecţilor de terorism, din timpul mandatului lui George Bush, sunt de fapt „o istorie veche” şi nu au făcut obiectul vreunei urmăriri penale, a afirmat directorul agenţiei centrale de informaţii, Leon Panetta, potrivit AFP.
Departamentul american de Justiţie ar urma să facă publice noi elemente despre violenţele la care au fost supuşi prizonierii suspectaţi de terorism, informaţii adunate, în 2004, de către inspectorul general al CIA. Acesta susţinea că agenţii CIA au folosit arme de mână şi o bormaşină pentru a-l intimida pe un lider al-Qaeda.
The New York Times scrie că un raport al Departamentului Justiţiei preconizează redeschiderea a zece dosare referitoare la aceste violenţe, ceea ce ar putea duce la urmăriri penale împotriva unor agenţi CIA.
Panetta subliniază, într-o scrisoare, că este vorba de o poveste veche. "Folosirea tehnicilor de interogare dure, care a început atunci când ţara noastră a fost nevoită să reacţioneze în faţa ororii de la 11 septembrie, a luat sfârşit în ianuarie", odată cu venirea la putere a lui Barack Obama, care a interzis orice practică ce ar putea fi considerată drept tortură, a declarat Panetta.
Şeful CIA a lăsat să se înţeleagă că este împotriva urmării penale pornind de la aceste aspecte, mai ales, fiindcă justiţia americană a decis, în 2004, să nu meargă mai departe cu aceste dosare.
"În calitate de director al CIA, interesul meu primordial este acela de a-i apăra pe agenţii care au făcut ceea ce ţara le-a cerut, respectând cadrul juridic care le-a fost dat", a mai spus Panetta.
CITIŢI ŞI
Unitate anti-tero de elită în SUA