Se construieşte un centru cultural după un model importat tocmai de la Muntele Sfânt. Investiţia finală va fi de aproximativ opt milioane de euro, pentru trei clădiri cu o suprafaţă de aproape opt hectare.
La Mănăstirea Rohia din Maramureş se construieşte deja de doi ani. Se ridică un centru cultural care se va numi „Centrul Cultural Monahal Nicolae Steinhardt, Nicolae Delarohia”. Acesta va fi format dintr-un ansamblu de trei clădiri, care vor adăposti în final stăreţia, biblioteca, chiliile obştei, o sală de conferinţe, una de mese şi o sală de lectură. Finanţarea acestui centru s-a făcut exclusiv din donaţii, iar valoarea finală, potrivit autorizaţiei de construcţie este de 9.947.692 de lei, iar termenul de execuţie este de 60 de luni.
Idee „importată” de la Muntele Athos
Ideea de a construi un centru cultural care să poarte numele monahului Nicolae Steinhardt, cel care şi-a petrecut o bună parte din viaţă la Rohia este mai veche, dar abia acum a putut fi materializată. „Este o dorinţă mai veche a PS Iustin, episcopul vicar ortodox al Maramureşului şi Sătmarului, cel care este şi stareţul aşezământului monahal”, a arătat arhimandritul Macarie Motogna. „Datorită amplasamentului mănăstirii, care este aşezată pe o coastă de munte a trebuit să ne orientăm după o soluţie viabilă, aşa că am proiectat ceva similar cu ce se găseşte la Muntele Athos, unde condiţiile geografice sunt similare”, a declarat Dorel Cordoş, inginerul care a proiectat ansamblul de clădiri.
Peste 7.000 de metri patraţi de clădiri
Potrivit memoriului tehnic, cea mai înaltă dintre cele trei clădiri care vor forma centrul cultural, cea care se construieşte acum va avea 20.5 metri înălţime, de la cota zero, adică de la nivelul drumului de acces, la care se adaugă alţi 28 de metri sub acesta. Aceasta înseamnă 9 etaje, plus mansarda. În total, spu