La sfârşitul acestui an, turiştii care vor vizita cetatea de tip Vauban din Alba Iulia, una din cele mai bine conservate monumente de acest tip din Europa, vor putea admira şi vestigii ale vechiului castru roman. Asta după ce arheologii vor reconstitui poarta Castrului Roman. Sursa: Mihaela Moraru Arhitectul Dan Sabău, managerul firmei care se ocupă de lucrări, spune că în prezent sunt scoase pietrele degradate şi înlocuite cu altele noi, care respectă modelul celor originale.
Patru rânduri de piatră au fost deja montate, urmând ca în final să fie opt rânduri, de la acest nivel urmând să fie amenajate arcele.
„Punem arcele peste poartă, care vor sugera, în primul rând, poarta în ansamblul ei, ca intrare Poarta nu va fi reconstituită în întregime, pentru că nu se poate. Ar fi o sumă enormă şi nici nu ar da bine, dar va arăta exact ca poarta castrului roman înainte. Turnul de vest va fi cu vreo doi metri mai înalt decât celălalt, ca reconstituire, şi sigur că vor fi nişte copertine de preluare a apelor pluviale, să nu plouă înăuntru. Dar poarta va fi funcţională şi sugestivă din toate punctele de vedere, pentru că va avea arcele peste intrări", explică Dan Sabău. Vitrine cu exponate romane Poarta Castrului Roman recontituită nu va fi însă un element singular, ci va exista o întreagă zonă dedicată epocii romane.
„În interiorul curţii, vom pune lapidariul. Elementele ce le-am scos noi de la baza castrului, plus foarte multe din elementele de lapidariu pe care muzeul nu are unde să le depoziteze, le vom prelua noi, le vom conserva exact aici pe zonă. Îmi doresc foarte mult ca în turnul de vest al porţii castrului să putem să montăm nişte vitrine. Noi avem vreo 6 sau 7 lăzi, cu obiecte de ceramică, cărămizi, tot felul de obiecte pe care le-am găsit cu ocazia lucrărilor de restaurare. Turiştii vin şi văd într-adevăr ceva roman