Ministerul Educaţiei a emis un proiect de lege prin care le permite universităţilor să perceapă taxe mai mari străinilor din afara UE. Sursa: Mihai Spiridonică
Tinerii proveniţi din ţări care nu sunt membre ale comunităţii europene şi care vor să studieze în România ar trebui să se pregătească să scoată din buzunar chiar şi până la 9.500 de euro pe an, în condiţiile în care taxele de studii vor creşte cu aproximativ 50%. Asta, mulţumită Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI), care a trimis în guvern un proiect de ordonanţă „privind stabilirea cuantumului minim al taxelor de şcolarizare, în valută, a cetăţenilor din state terţe UE care studiază pe cont propriu în România”.
Legea aflată în vigoare din 1994 nu le permitea universităţilor să perceapă taxe mai mari decât cele stabilite de minister. Or, prin această ordonanţă de guvern care urmează să intre în vigoare din anul universitar 2010-2011, se stabileşte doar un cuantum minim, instituţiile de învăţământ superior având dreptul să perceapă mai mult decât sumele prevăzute de MECI. În plus, taxele se vor calcula în euro, nu în dolari, ca până acum.
La vremuri noi, taxe noi
Astfel, conform proiectului, tinerii care vor să studieze ingineria vor plăti anual peste 2.700 de euro, pentru arhitectură - peste 3.500 de euro, iar pentru film - peste 9.500 de euro.
Universităţile de Medicină în care studiază peste 70% din totalul studenţilor străini (6.000 de tineri) nu au stat mult pe gânduri şi, cu toate că nu au încă o acoperire legală, s-au înţeles să perceapă o taxă de 5.000 de euro, cu 1.800 de euro mai mult decât cuantumul minim dat de MECI. Asta, începând cu acest an universitar!
Chiar dacă acest lucru înseamnă că timp de un an, până la intrarea în vigoare a noii legi şi abrogarea celei vechi, taxele aplicate studenţilor din afar