În funcţie de efectul dorit şi de afecţiunea pentru care sunt indicate, aceleaşi ceaiuri pot fi băute înainte de masă, la micul dejun sau seara.Fitoterapeuţii ne atrag atenţia că fiecare parte a plantei, rădăcina, tulpina sau floarea, are un efect aparte asupra organismului. În mod obişnuit, ceaiul se consumă sub formă de infuzie. Cu puţine excepţii, aceasta se prepară dintr-un pliculeţ de ceai sau dintr-o linguriţă rasă de plantă mărunţită şi o cană cu apă clocotită.
Eugen Giurgiu, doctor în biochime, cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie, spune că, pentru a spori efectele plantelor, infuziile trebuie băute într-un anumit moment al zilei, în funcţie de scopul terapeutic urmărit.
Infuziile pentru ficat, înainte de masă
Ceaiurile recomandate în afecţiunile hepatice, cum sunt cele de armurariu, sunătoare, podbal şi de anghinare, care favorizează drenajul biliar şi înlătură secreţia biliară care stagnează în bilă, se beau înainte de fiecare masă.
Cantitatea indicată de specialist este, de obicei o cană de ceai, însă variază în funcţie de problema de care suferiţi.
Pentru cei care au probleme cu constipaţia ceaiul de cruşin, alături de uleiul de măsline, se administrează înaintea micului dejun.
Infuziile cu efect de distrugere a paraziţilor intestinali, cele care reglează tensiunea arterială şi cele contra indigestiilor se consumă tot dimineaţa, pe stomacul gol.
Infuziile aperitive, la masa de prânz
Remediile care se recomandă pentru creşterea poftei de mâncare, dar şi cele antispastice, indicate în gastrite şi în ulcer se consumă înainte de masa de prânz. Printre acestea se numără genţiana, afinul, gălbenelele, coarnele, măceşul, coacăzul negru, care pot fi administrate atât sub formă de infuzie, cât şi de tinctură.
Tinctura se prepară din