În doar o sută de ani de istorie, Tel Aviv a devenit una dintre cele mai căutate destinaţii de la Mediterană. Nu doar pentru istoria lui, ci şi pentru efervescenţa vieţii de noapte.Vechiul port din care se spune că Iona a plecat pe mare se află la doar câţiva kilometri de centrul în care cluburile şi zgârie-norii intră în desenul puzzle-ului contemporan. Cel mai bogat oraş din Israel, Tel Aviv nu te izbeşte prin opulenţă, aşa cum te-ai aştepta. Detaliile care scot în evidenţă fabulosul experimentului urban apar treptat, pe măsură ce ochiul călătorului „metabolizează“ specificul locului şi începe să-i descifreze codul.
Dacă imaginea uriaşelor turnuri de sticlă te poate trimite la nenumărate alte oraşe adaptate la ritmurile capitalismului, grădinile crescute din deşertul stâncos, alimentate de reţele invizibile de irigaţie, sunt o marcă a oraşului cunoscut drept „noua capitală a spiritului cool de la Mediterană“.
Iafo sau oraşul-arhivă
După unii istorici, Iafo, portul antic în jurul căruia s-a ridicat oraşul Tel Aviv, ar fi fost construit de către unul dintre fiii lui Noe, după Marele Potop.
Menţionat de câteva ori în Biblie, Iafo îşi mai adaugă, la fiecare sesiune de săpături arheologice, câte o pagină de istorie: turnuri din Epoca Bronzului, locuinţe din Epoca Fierului, „suvenire“ persane, elene sau egiptene, care pun cap la cap o istorie de vreo 4.000 de ani.
Ocupat de primii cruciaţi, Iafo a fost apoi ţintă pentru Saladin, dar şi pentru Richard Inimă-de-Leu, devenind un adevărat cocktail cultural.De altfel, urmele acestei istorii extrem de complicate se simt astăzi în mai toate straturile oraşului, de la arhitectură până la bucătăria în care sunt arhivaţi mii de ani de transformări.
Astăzi, casele din piatră din Iafo, devenite la un moment dat spaţiu pentru colonii de artişti, cel