Salarizarea personalului bugetar se va face pornind de la o valoare a coeficientului 1 de 705 lei, cât este prevăzut a fi nivelul salariului minim brut pe economie în 2010, urmând să ajungă în 2015 la nivelul de 1.100 lei, se arată în nota de fundamentare a ultimei forme a proiectului legii unice de salarizare, obţinute de EVZ. Sursa: Octavian Cocoloș
Totodată, la construcţia coeficienţilor de ierarhizare corespunzători nivelului studiilor s-au avut în vedere ca element de comparaţie şi raportare, coeficienţii minimi de ierarhizare prevăzuţi în Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel naţional. Ca urmare, coeficienţii minimi de ierarhizare au următoarele valori:
1,00 – pentru muncitor necalificat fără sporuri şi respectiv 1,10 cu sporuri1,20 – pentru studii medii liceale1,30 – pentru studii superioare de scurtă durată1,50 – pentru studii superioare
Prin legea de salarizare unitară a personalului bugetar, raportul dintre salariul minim şi cel maxim se reduce la 1/15. Preşedintele ţării, preşedintele Senatului şi al Camerei Deputaţilor sunt singurii salariaţi publici care vor încasa 15 salarii minime pe economie. Primul-ministru va încasa maximum 12,95 salarii minime, iar un ministru - 10,95 salarii minime, mai puţin decât va câştiga primarul Capitalei, respectiv 11,1 salarii minime, sau preşedintele Consilului Concurenţei (11,6). Un parlamentar va avea 10,35 salarii minime.
Un manager public cu grad profesional superior şi tranşa cinci de vechime va avea 4,8 salarii minime, potrivit grilei de salarizare.
În învăţământul universitar, un profesor cu o vechime în învăţământ de peste 40 de ani va primi 7,6 salarii minime, un conferenţiar cu aceeaşi vechime – 5,25, un asistent cu experienţă de 35-40 de ani – 3,40.
În învăţământul preuniversitar, profesorul de grad I (studii superioare de lungă durată, ciclul