Tradiţia spune că la 29 august, atunci când se pomeneşte Tăierea Capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul (sau Crucea-mică, cum se mai numeşte această zi în calendarul popular), creştinii trebuie să stea cu grijă, să ţină post şi să se ferească de a mânca anumite alimente considerate a fi periculoase. DE EVITAT
În primul rând sunt interzise toate fructele sau legumele care au formă de cap sau de cruce, sau cele care sunt de culoare roşie: varză, mere, pere, nuci, usturoi, pepene sau struguri. La masă nu se aduc farfurii sau castroane, căci, conform învăţăturilor creştine, capul Sfântului Ioan a fost adus pe o tipsie. Tot aşa, nu se vor folosi cuţitele sau alte obiecte tăioase, totul frângându-se în mână. Este bine ca în această zi fiecare să dea după putere, de cele mai multe ori oferindu-se pere sau castraveţi. De asemenea, gospodarii nu lucrează prin grădini, căci orice plantă pusă în ziua aceasta nu ar creşte cum
trebuie.
POST NEGRU
Întotdeauna la 29 august se ţine post. În trecut, oamenii obişnuiau să se înfrâneze de la hrană şi pentru că astfel ei credeau că vor fi apăraţi de friguri. Cei care au săvârşit de-a lungul vieţii păcate grele, pentru care nu şi-au găsit iertarea sau alinarea, se încumetă să ţină un post negru ce se întinde de la Crucea-mică (29 august) până la Înălţarea Crucii (14 septembrie). Pe durata acestor zile, creştinii vor trăi auster, rugându-se şi îndeplinind anumite sarcini. În fiecare zi se va mânca doar o turtă făcută din făină de grâu sau de porumb. În timp ce se coace în vatră, pe cărbuni, creştinul trebuie să rostească rugăciuni. Nimeni, în afară de el, nu are voie să atingă această turtă.
După ce o frânge în bucăţi, mănâncă doar o parte, iar ceea ce rămâne se aşază pe pământ, sub icoana Maicii Domnului. La lăsarea serii, creştinii se culcă pe pământ, având sub creştet o pernă umplută cu pa