Din nordul îndepărtat al Moldovei şi din Maramureş ucrainenii au adus la Festivalul ProEtnica, de la Sighişoara, tot ce au mai bun din cultura şi viaţa lor de zi cu zi.
Ucraineanca Maria Gorban, din Izvoarele Sucevei, comuna Ulma, ne-a încântat cu ouăle încondeiate, lucrate după modele vechi, cu motive tradiţionale, cum ar fi floarea pascală, crucea pascală, calea rătăcită, coarnele berbecului sau cârja ciobanului. Dintre culori am remarcat roşu, galben şi albastru. În Bucovina încondeierea ouălor se face pe tot parcursul anului, nu numai la sărbătoarea Paştelui, motiv pentru cei care au acest har să fie într-o permanentă relaţie cu Dumnezeu. Deşi sunt încă mici, Maria şi-a învăţat şi copiii să "scrie" ouă şi speră să ducă tradiţia mai departe.
ZESTREA CULINARĂ
Din bucătăria ucraineană, Maria găteşte banioş. Se pune smântână la fiert cu puţin lapte, se adaugă făină de porumb, se fierbe mai mult şi se mănâncă cu lapte acru. De pe masa ei nu lipsesc nici mămăliga cu cartofi sau cartofii cu făină şi brânză. Un alt preparat specific este cnisi. Se pun două kg de cartofi la fiert cu tot cu coajă. După ce au fiert, se lasă să se răcească. Se dau prin maşina de tocat carne, apoi se pune făină şi se face un aluat din făină şi sare. Aparte, din brânză sărată de vacă sau de oaie, amestecată cu mărar, se face umplutura.
Se pune în aluat, ca la colţunaşi. Se prăjesc. Pe deasupra se aşază smântână. Se servesc fierbinţi, dar şi reci. Maria ne mai dezvăluie câteva din reţetele zonei: "La noi se mănâncă foarte mult cartofi cu mălai. Se curăţă cartofii de coajă, se pun la fiert, iar când au fiert se adaugă făină de porumb. Se mai lasă să fiarbă, apoi se amestecă împreună cu făcăleţul foarte bine, ca să nu rămână neamestecat, şi se răstoarnă ceaunul pe fund. Se taie cu aţa, pentru că dacă o tăiem cu cuţitul se prinde de cuţit. Este foarte b