O vizită privată pe care preşedintele Ungariei, Laszlo Solyom, intenţiona să o efectueze săptămâna trecută a provocat o dispută anacronică, dar primejdioasă între ţara sa şi Slovacia. Preşedintele Ungariei este ales de Parlament. Atribuţiile lui sunt limitate şi în mare parte protocolare. Majoritatea măsurilor sau decretelor sale trebuie contrasemnate de şeful guvernului sau de ministrul de resort. Şi cum actualul preşedinte, Laszlo Solyom, a fost ales cu sprijinul opoziţiei, relaţia sa cu socialiştii aflaţi la guvernare (sau în orice caz, cu fostul premier Gyurcsany) nu este printre cele mai bune.
Poate de aceea, şi nu doar pentru că se vrea a fi reprezentantul maghiarimii de pretutindeni, preşedintele preferă să petreacă principalele sărbători naţionale legate de istoria Ungariei, vizitând comunităţi maghiare din afara graniţelor. Şi cum vizitele au un caracter neoficial şi privat, dl Solyom consideră că se poate exprima mai liber decât în calitatea sa de şef de stat, mai cu seamă în ţări în care nu există tradiţia de a număra până la zece înainte de a te pronunţa.
Problema este că aceste declaraţii, mai ales cele în sprijinul revendicatei autonomii administrative pe criterii etnice, intrigă şi irită autorităţile ţărilor respective. Fiecare reacţionează cu mai multă sau mai puţină eleganţă, mai ales când demersurile dlui Solyom pot fi exploatate electoral. Aşa se face că în martie, nu i s-a permis să aterizeze la Târgu Mureş şi a trebuit să se deplaseze până în Harghita cu maşina. Sau că a hotărât să-şi scurteze vizita în Voivodina. Tot aşa se face că, la sfârşitul săptămânii trecute, nu a fost lăsat să intre în Slovacia, ţară membră a UE şi aparţinând spaţiului Schengen, ca şi Ungaria.
Preşedintele Solyom vroia să meargă la Komarno la invitaţia primarului ungur al acestui oraş, principalul centru al regiunii din sudul S