Schitu-Deleni este un sat despre care puţini au auzit. Ascuns între dealuri, pe malul Oltului, adăposteşte aproape 100 de case şi un peisaj virgin, unde puţini turişti au pus piciorul. Sursa: Oana Dan Satul nu se poate lăuda cu obiective turistice, conacul boierului Deleanu, de la care i se trage şi numele nemaiexistând. Singurul monument istoric este biserica decrepită, datând din secolul al XVII-lea şi care se află, de ani buni, pe lista de aşteptare pentru renovare.
Văi şi dealuri
Să ajungi la Schitu-Deleni e o aventură. Se poate cu maşina, din şoseaua care leagă oraşul Slatina de Drăgăşani, în judeţul Vâlcea. Dar drumul e destul de greu de găsit, indicatoarele rutiere lipsind de pe acest meleaguri. Se mai poate ajunge cu autobuzul din Slatina, judeţul Olt, dar capătul de linie nu este în Schitu-Deleni, ci într-un sat alăturat. Iar de acolo, o iei la pas, printre livezi cu pruni, peste un pârâu care curge din Olt.
La intrarea în sat, între dealuri, un pârâu şerpuieşte către Olt Foto: Oana Dan
Satul este aşezat într-o vale, între dealuri cu porumb, grâu, păşuni, păduri şi vii. Printre ele curge Oltul unduitor, când limpede, când tulburat. Pe alocuri, malul se îngustează până în muchia dealului, dar există şi porţiuni unde marginea de nisip este o fâşie lată, numai bună de stat la plajă. Lenevitul la soare s-ar putea însă să fie întrerupt de vreo capră rătăcită de suratele ei, sau de vreun cârd de gâşte ieşite la scăldat. Viaţă la ţară, în toată splendoarea ei.
Vechiul schit
Există mai multe poveşti despre originea numelui satului. După spusele ţăranilor, cu câteva secole în urmă, pe un deal numit La Bolovanu, în buza Oltului, exista un schit de călugări. Acesta a fost luat de ape şi reconstruit, mai târziu, pe un alt deal, într-o zonă a satului, numită Roşca, ce face legătura