Pro-europenii l-ar putea propune azi pe liderul PDM pentru şefia noului parlament, pentru a verifica dacă e susţinut şi de comunişti. Sursa: Agerpres
Alianţa pentru Integrare Europeană (AIE) din Republica Moldova merge astăzi în noul parlament cu lecţiile făcute. La o lună după alegeri, cele patru partide care vor să-i înlăture de la putere pe comunişti susţin că au convenit candidaţii pentru cele mai importante funcţii în stat şi că au rezistat tentativelor PCRM de a rupe noul bloc politic.
În momentul de faţă, AIE are suficiente mandate pentru a impune preşedintele parlamentului şi un guvern, însă îi lipsesc opt voturi pentru a obţine preşedinţia. În cazul în care niciun partid nu reuşeşte să se impună, vor fi declanşate alte alegeri anticipate.
Se pare că liderii AIE au ales varianta cea mai sigură pentru a evita acest risc. Potrivit lui Petru Bogatu, editorialistul de la postul de radio Vocea Basarabiei, liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, va fi propus pentru funcţia de preşedinte al parlamentului doar pentru a testa terenul. În cazul în care acesta va obţine voturi inclusiv din partea deputaţilor comunişti, Lupu ar putea deveni candidatul AIE pentru preşedinţie.
Vlad Filat, singurul lider cu rezerve faţă de „soluţia Lupu”
Singura formaţiune din cadrul alianţei care a avut rezerve faţă de această strategie a fost Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Vlad Filat, liderul partidului, şi-a exprimat în repetate rânduri - atât înainte de alegeri, cât şi după constituirea AIE - lipsa de încredere faţă de fostul comunist Marian Lupu.
Alături de capcanele întinse de comunişti - care n-au recunoscut constituirea alianţei şi au încercat să negocieze cu fiecare partid constituirea unui pol de centru stânga -, poziţiile dure de pe care s-a negociat în interiorul AI