Câteva dintre cele mai cunoscute producţii ro mâneşti legate de teme istorice vor rula la prima ediţie a Festivalului de Film Istoric, programat între 4 şi 6 septembrie, la Râşnov.
Proiecţiile unor filme ca „Dacii”, „Mihai Viteazul”, „Pădurea spânzuraţilor”, „A fost sau n-a fost?”, „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” sau „Marele jaf comunist” vor fi dublate de discuţii cu câţiva dintre regizorii care le-au realizat: Sergiu Nicolaescu, Liviu Ciulei, Corneliu Porumboiu, Cristian Mungiu sau Alexandru Solomon.
Peliculele vor fi împărţite în trei secţiuni - „Spadă”, „Seceră” şi „Ciocan”.
„Spada” cuprinde titluri filmate la Râşnov („Columna” sau „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu), „Secera” - filme despre comunism sau Revoluţie, unele premiate la Cannes, iar „Ciocanul” grupează documentare precum „Născuţi la comandă. Decreţeii” al lui Florin Iepan sau „Videograme dintr-o revoluţie” al lui Andrei Ujică (titlu introdus recent în topul celor mai subversive filme din istorie, de prestigioasa publicaţie „Cahiers du Cinema”)
Petrecere pentru decreţei
Actorii Victor Rebengiuc şi Mariana Mihuţ, anunţă organizatorii, vor sta la poveşti cu spectatorii şi vor rememora perioada în care „Pădurea spânzuraţilor” rula la Festivalul de la Cannes şi obţinea, în 1965, premiul pentru regie.
Cele trei zile de festival includ expoziţii şi lansări de carte pe teme istorice, dar şi un seminar cu titlul „Cetatea ca patrimoniu în pericol”. O petrecere specială, organizată într-o hală industrială, va încheia ediţia.
„O petrecere la care intri doar cu cartea de identitate dacă eşti decreţel sau cu un obiect care să amintească de perioada comunistă, dacă nu faci parte din această generaţie” - anunţă organizatorii.
„Obiectul-bilet-de-intrare” va fi donat unui muzeu al comunismului care ar putea fi deschis c