Cum vă spuneam şi în numărul trecut, nu e deloc uşor să ai o grădină de legume ireproşabilă şi să te poţi bucura de un gust deosebit. Solul din grădină este foarte important pentru că evoluţia plantelor depinde în mare măsură de acest lucru.
CALITĂŢILE SOLULUI
Un sol bogat în minerale, bine drenat, un amplasament cu suficiente ore de expunere la soare înseamnă mult. Priceperea grădinarului vine să îmbunătăţească aceste condiţii de mediu pe care le are. Cu cât dotările grădinăreşti sunt mai bune, cu atât rezultatele cresc cantitativ şi calitativ. Cultura legumelor se face în general pe un spaţiu mare şi necesită sere sau solarii pentru anumite culturi care trebuie protejate la frig sau care intră în vegetaţie înaintea altora.
INSTALAŢII DE IRIGARE
Evoluţia plantelor diferă în funcţie de soi, calităţile solului şi priceperea grădinarului. Şi în general e nevoie de spaţii protejate pentru culturile timpurii. În acest fel se pot evita problemele produse de mană şi secetă.
Aşadar, este necesară o răsadniţă în care să se obţină plantele din seminţe şi un furnizor de seminţe de calitate sau de un stoc de seminţe din producţie proprie. Se vor obţine cu 10%-20% mai multe plante decât numărul estimat, pentru că imediat după repicare mai apar pierderi.
În cazul unei culturi în sere şi solarii, aerisirea este un factor important pentru că în lipsa ei plantele se pot îmbolnăvi (boli fungice). În cazul culturii în câmp, udarea este foarte importantă, mai ales în condiţiile în care ploaia este neregulată în sezon sau absentă.
Deşi sună pretenţios, aveţi nevoie de o instalaţie de irigare, chiar şi atunci când cantităţile de precipitaţii sunt adecvate zonei în care locuiţi.
SPAŢII DE STOCARE
Dacă v-aţi apucat de grădinărit, trebuie să amenajaţi în scurt timp şi un spaţiu de depozitare pentru rezultatele mu