De lucrările agricole se ocupă în timpul liber unii angajaţi ai spitalului, în frunte cu managerul şi autopsierul.
Ideea de a face o grădină de zarzavat şi legume aparţine managerului Maternităţii Botoşani, care vrea astfel să reducă o parte dintre cheltuielile unităţii pe timp de criză, dar şi să asigure hrană sănătoasă pacientelor.
Pasionat de grădinărit şi preocupată de un regim sănătos de viaţă, medicul Maria Olaru s-a gândit să tranforme terenul viran din spatele unităţii într-un rai al verdeţurilor. „Eu stau la casă şi am propria grădină de unde mă aprovizionez mereu cu legume proaspete. Nu cumpăr nimic din piaţă. Fac economie şi mănânc sănătos. M-am gândit că aş putea face acelaşi lucru şi la spital“, a declarat Maria Olaru, managerul maternităţii.
Autopsierul, grădinar-şef
Iniţiativa medicului a fost apreciată de toţi angajaţii, care au ajutat la tranformarea terenului de 1.000 de metri pătraţi într-o grădină de legume de invidiat. Astfel, locul mărăcinilor a fost luat de patrunjel, mărar, roşii, castraveţi, varză, vinete, ardei gras şi ţelină, produse care ajung şi în farfuriile pacientelor. „Avem de toate în grădină. Nu mai trebuie să cumpărăm din piaţă ca să facem de mîncare. Mergem în grădină şi le luăm. Sunt produse fără chimicale“, a spus una dintre bucătăresele de la Maternitatea Botoşani.
De când grădina din spatele spitalului a început să dea roade, angajaţii se „bat“ care să ude sau să lege plantele. Pentru că programul spitalului este foarte încărcat, aceştia îngrijesc straturile în timpul lor liber.
Pasionat de grădinărit şi un împătimit al produselor bio, Liviu Mihalache, autopsierul spitalului, a devenit în scurt timp grădinar-şef. Are chiar şi o „mână dreaptă“, centralistul unităţii, care nu pleacă acasă până nu udă grădina. „Muncim cu drag toţi în grădina spitalului, unde recolta