Ministerele de forţă ale României sunt pe cale să devină pe decenii captive ale unor reţele de partid interesate de controlul achiziţiilor acestora. Ventuzele se lipesc prin intermediul unor foşti generali care au deţinut funcţii-cheie în organigramele Armatei, Poliţiei şi serviciilor de informaţii şi care au devenit prosperi oameni de afaceri. Până mai ieri, aceste achiziţii erau secretizate, nu de multe ori abuziv, din motive lesne de înţeles. Acum, dotările ministerelor apărării şi internelor sunt anunţate şi făcute publice, iar "schemele motivaţionale" au trebuit a fi regândite. La orizont au apărut acordurile offset.
Prezentam săptămâna trecută un scenariu privind rolul firmei DESINTCO, în care a intrat ca acţionar Mircea Băsescu, fratele preşedintelui, acela de macaz în aceste contracte offset, obligatorii pentru orice companie străină care livrează în România tehnică specială de la trei milioane de euro în sus. Miniştrii PD-L Mihai Stănişoară şi Adriean Videanu, oameni de afaceri la origine, ar putea avea în CSAT, alături premierul Emil Boc, tot de la PD-L, şi alături de preşedintele Traian Băsescu, anumite poziţii care le-ar pica mănuşă unor companii de armament, dar şi firmelor de partid. Fără îndoială, că scenariul se aplică şi dacă la "butoanele" deciziilor importante din domeniu s-ar afla PSD-işti sau PNL-işti. Banii pentru partid ar urma aceeaşi filieră, iar în prag de alegeri, cea mai la îndemână este etapa a II-a a modernizării fregatelor.
Hotărârea achiziţiilor de tehnică specială este una cu un impact major, pe decenii întregi. Să spunem că marea companie de profil încheie acel contract-mamut de aproximativ 4 miliarde de euro de dotare a Forţelor Aeriene cu avioane de vânătoare-bombardament. Potrivit reglementărilor în vigoare, cel puţin 80% din suma pe care o plăteşte statul român va fi întoarsă în România în urma acordului off