Institutul de Politici Publice (IPP) declara ca hotararea liderului PNL, Crin Antonescu, de a se retrage de la conducerea Camerei Deputatilor in campania pentru prezidentiale reprezinta recunoasterea faptului ca "atributiile unor functii inalte din conducerea institutiilor publice nu se pot indeplini eficient cata vreme proiectele politice sunt prioritare". Expertii IPP recomanda presedintelui Senatului, Mircea Geoana, sa ii urmeze exemplul, daca nu prin depunerea demisiei, macar printr-un concediu fara plata. (PNL l-a inlocuit deja pe Crin Antonescu cu Theodor Melescanu.)
IPP isi extinde insa propunerile si la parlamentarii obisnuiti. Reamintind ca in preajma celor sapte scrutine din ultimii cinci ani (de doua ori europarlamentare, un referendum, de doua ori parlamentare si locale) parlamentarii au absentat saptamani de-a randul, Institutul solicita ca in luna noiembrie cei implicati in campanie sa ceara, de asemenea, concediu fara plata. In plus, in programul celor doua Camere ale Parlamentului sa nu mai figureze rubrica "activitate in teritoriu", din moment ce, in practica, acest lucru inseamna "liber la campanie electorala". In discursul de deschidere a sesiunii parlamentare, presedintele Senatului, Mircea Geoana, a declarat ca va incerca sa tina "aceasta Camera cat mai mult la adapost de tentatiile pasagere ale luptelor electorale", dar nu a dat un raspuns concret solicitarii IPP.
La randul sau, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase (PSD), spune ca, daca IPP ii va transmite in scris propunerile, le va pune in discutia Biroului Permanent al Camerei. In principiu, Roberta Anastase spune ca "ideea de a fi platit cand nu vii la birou nu este in regula". Dar daca in privinta simplilor parlamentari PDL isi ia un oarecare timp de gandire, un comunicat al partidului ii cere expres candidatului Mircea Geoana sa demisioneze de la