Tensiune maximă ieri pe axa Bucureşti-Haga. În cursul dimineţii ministrul de externe, Cristian Diaconescu, a decis să anuleze vizita programată pentru azi în Olanda, după ce guvernul de la Haga a redactat o evaluare privind lipsa de progrese a României în lupta anticorupţie. Sursa: Octavian Cocoloş
Înainte de miezul nopţii, însă, şeful diplomaţiei de la Bucureşti a revenit asupra deciziei în urma unei discuţii telefonice cu omologul său şi a clarificărilor primite pe canale diplomatice de la partea olandeză, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE).
„Această decizie are ca scop susţinerea intereselor României, chiar în ziua în care se va lua decizia privind poziţia Olandei asupra funcţionării Mecanismului de Cooperare şi Verificare care vizează România”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.
Gestul extrem al MAE de a anula vizita fusese explicat tot printr-un comunicat ce indica spre evaluarea „cu accente radicale” a executivului olandez.
Evaluarea, trimisă de guvernul olandez Camerei Reprezentanţilor, precizează că România şi Bulgaria „fac încă prea puţine eforturi pentru a combate corupţia şi crima organizată, în vreme ce administrarea fondurilor UE este sub standarde”.
Documentul subliniază „lipsa de voinţă politică pentru implementarea de reforme ireversibile” şi avertizează că Olanda (contributor net la bugetul european - n.r.) va cere Comisiei UE să ia măsuri, dacă raportul privind administrarea fondurilor, aşteptat luna aceasta, va semnala probleme.
În plus, guvernul olandez leagă aderarea României la spaţiul Schengen de necesitatea ca Bucureştiul să combată „corupţia la scară mare”, existentă „inclusiv în poliţie”.
Ca reacţie, MAE a precizat că a aflat „cu surprindere din presă” de evaluarea „având accente radicale privind funcţio narea statului de drept în