De anul viitor, pe lângă centrul de chirurgie cardiacă pentru copii de la Târgu-Mureş, va mai funcţiona încă unul în Capitală.
Până la sfârşitul acestui an, Spitalul „Marie-Curie”, din Capitală, va avea o secţie de cardiochirurgie pediatrică, unde vor putea fi operaţi, anual, 200 de copii cu malformaţii cardiace, datorită campaniei „Şansă la viaţă, şansă la noi amintiri”. Campania se va finaliza pe 30 noiembrie.
Cu banii strânşi până acum s-au amenajat blocul operator, laboratorul de angiologie şi sala de cateterism cardiac, urmând ca, până la sfârşitul lui 2009, să fie dotate cu aparatură şi ustensile performante. Valoarea proiectului se ridică la aproape 300.000 de euro.
Intervenţii de 30.000 de euro
În România se nasc, anual, între 1.000 şi 1.500 de copii cu astfel de probleme. Majoritatea micuţilor nu pot fi trataţi în ţară. „Fie mor, fie sunt trataţi la Târgu-Mureş ori în străinătate”, spune Cătălin Cârstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă de la Spitalul „M.S. Curie”. Singura clinică de chirurgie cardio- pediatrică din România, aflată la Târgu-Mureş, nu poate face faţă tuturor cazurilor, astfel că părinţii sunt nevoiţi să cheltuiască între 15.000 şi 30.000 de euro, pentru a-şi salva micuţii în ţări precum Germania sua Italia. „Numai anul trecut am cheltuit un milion de euro în străinătate cu aceşti copii”, precizează medicul.
A.C., un băieţel în vârstă de două luni, din Ciochina, judeţul Ialomiţa, e doar unul dintre copiii internaţi la „Marie-Curie”, care aşteaptă o intervenţie ce i-ar putea salva viaţa. Cântăreşte numai 2,4 kilograme şi este plin de perfuzii, care îl ajută să supravieţuiască. Părinţii vin să-l vadă o dată la două săp tă mâni, şi singurii care îşi dau interesul pentru a-l salva şi trimite la o intervenţie în Târgu-Mureş sunt medicii din spital.
„Pentru familiile