În luna iulie, salariul mediu net pe economie a crescut cu 11 lei faţă de luna iunie, până la 1.390 lei.
În iunie, câştigul salarial mediu net urcase cu 1,7% (23 lei) faţă de luna mai, până la 1.379 lei.
Câştigul salarial mediu brut a fost de 1.901 lei în iulie, în creştere cu 0,7% peste nivelul din luna iunie.
Majorarea salariului s-a datorat primelor de vacanţă, a altor drepturi salariale suplimentare şi a producţiilor mai mari, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Deşi salariul mediu a sporit în luna iulie, ritmul anual de creştere a câştigurilor salariale a scăzut la 6,3%, după ce în luna iunie acest indice a fost de 8,3% în iunie.
Indicele anual al preţurilor de consum, s-a cifrat la 5,06% în iulie. Astfel, puterea de cumpărare nu s-a diminuat, potrivit INS. Din salariu mediu încasat în luna iulie, românii au putut achiziţiona cu 26,3% mai multe bunuri şi servicii decât în luna octombrie 1990.
Mai productivi
Datele publicate de INS arată că productivitatea muncii a crescut în unele sectoare ale economiei, peste ritmul de creştere al salariilor. În intervalul iunie 2008-iunie 2009, creşterea productivităţii muncii în industrie a fost de 12,7% .
În industria prelucrătoare, productivitatea muncii a avansat cu 15,2%, pe fondul reducerii numărului de posturi din acest sector.
Raportat la octombrie 1990, puterea de cumpărare a câştigului salarial mediu era cu 26,3% mai mare în iulie 2009.
Majorări
Cele mai mari salarii nete au fost plătite în iulie în activităţile de transporturi aeriene, respectiv 3.400 lei, iar cele mai mici în industria de prelucrare a lemnului, adică 807 lei, potrivit INS.
În iulie au fost înregistrate majorări ale câştigului salarial mediu net de 17,5% în fabricarea produselor de cocserie şi a produs