DNA a demonstrat abuzurile comise în favoarea firmei vicepreşedintelui PNL, dar nu a trimis pe nimeni în judecată pentru că faptele n-ar prezenta pericol social. Sursa: Octavian Cocoloş
Trei ani au cercetat procurorii DNA firma vicepreşedintelui PNL Relu Fenechiu, „Fene Grup” SA. Ancheta a urmărit o licitaţie deturnată în beneficiul „Fene”, ilegalităţile au fost confirmate de procurori, însă vinovaţii n-au fost trimişi în judecată pentru că „faptele nu prezentau pericol social”.
Miza afacerii, un contract de îmbunătăţiri funciare în Dolheşti (Iaşi), a cărei miză era de circa 400.000 de lei, a avut loc în anul 2005. Licitaţia a fost organizată la Direcţia Agricolă Iaşi, unde tocmai fusese numit director Vasile Aruştei, membru PNL.
Condiţii modificate
Procurorii DNA au studiat dosarul licitaţiei şi au reconstituit, pas cu pas, felul în care o licitaţie poate fi „lucrată”. În primul rând, anunţul din Monitorul Oficial menţiona drept criteriu de atribuire „preţul cel mai scăzut”. În caietul de sarcini, însă, acest punct a devenit „oferta cea mai avantajoasă din puncte de vedere tehnico-economic”. Apoi, în anunţ se vorbea despre cerere de oferte, transformată ulterior în licitaţie restrânsă. S-au înscris trei firme, deşi era obligatorie prezenţa a cinci firme.
La analiza dosarelor, comisia de licitaţie a închis ochii la faptul că „Fene Grup” nu are atestat pentru lucrări de îmbunătăţiri funciare din partea Ministerului Agriculturii. Procurorii au scris în dosar că directorul adjunct al Direcţiei Agricole, în loc să descalifice firma lui Relu Fenechiu, a sunat la minister şi a acceptat, în compensare, alte hârtii - „documente neavând relevanţa şi forţa juridică a atestatului, ceea ce relevă fără echivoc intenţia de a avantaja ofertantul «Fene Grup»”.
Un alt motiv de descalificare trecut cu vedere