O alimentaţie săracă în grăsimi este un criteriu important pentru menţinerea echilibrului hormonal. În acest mod, poate fi combătut întreg disconfortul asociat menstruaţiei, susţin studiile recente. Grăsimile pe care le asimilăm din alimentaţie şi, implicit, cele care se găsesc în corpul nostru în mod normal sunt cauze ale creşterii nivelului de estrogen, hormon feminin. Creşterea nivelului de estrogen amplifică activitatea prostaglandinelor, compuşi chimici care conţin grăsime înmagazinată în membranele celulare.
Aceasta este explicaţia pentru care femeile ce au un regim alimentar care conţine doar 10 la sută grăsimi prezintă mai puţine dureri de cap, de spate, reţin mai puţină apă şi sunt mai puţin nervoase în perioada critică a lunii, arată un studiu al Comitetului Medicilor pentru Medicină Responsabilă, din Washington.
Fructele şi legumele, de preferat grăsimilor
Femeile care înlocuiesc pe termen lung grăsimile cu fructe şi legume au nivel scăzut al durerilor, sunt mult mai energice, se concentrează mai uşor şi-şi menţin mai bine silueta, comparativ cu celelalt.
Pe de altă parte, specialiştii afirmă că renunţarea definitivă la grăsimi poate antrena o menstruaţie neregulată, chiar totală. De aceea, grăsimile nu trebuie excluse total din alimentaţie. Trebuie optat însă pentru grăsimile „bune”, care se găsesc în măsline, peşte gras, fructe uscate şi care protejează glandele endocrine.
Compensează nivelul mineralelor pierdute
Din cauza menstruaţiei, organismul tău pierde cantităţi importante de fier şi de calciu. Din acest motiv, femeile au nevoie de două ori mai mult fier decât bărbaţii. Cea mai bună sursă de fier este ficatul. Alternativă la ficat sunt legumele şi fructele cu frunze verzi şi gălbenuşul de ou.
În ceea ce priveşte calciul, alimentaţia în perioada men