Vrei să slăbeşti sau să-ţi recapeţi energia după un concediu care te-a "amorţit"? Include în dieta ta zilnică fructele de sezon. Acestea au trei atuuri: sunt variate, delicioase şi pline de sănătate. Bogate în antioxidanţi, vitamina C, potasiu, fibre şi alte substanţe necesare unei bune funcţionări a organismului, fructele previn numeroase boli: de la răceli banale şi insomnii, până la bolile de inimă, diabetul, cancerul sau astmul bronşic.
STRUGURII, BUNI PENTRU INIMĂ
Supranumiţi şi "vedeta" toamnei, strugurii reduc riscul apariţiei afecţiunilor cardiovasculare, au efect antiinflamator, diminuează nivelul tensiunii arteriale şi al colesterolului "rău", întârzie îmbătrânirea celulară. Pe de altă parte, sâmburii de struguri, care conţin un ulei special, întăresc pereţii vaselor de sânge, fiind folosiţi în reducerea riscului formării cheagurilor de sânge, în terapia insuficienţei venoase şi a edemelor ce apar după o intervenţie chirurgicală.
Cele mai multe beneficii asupra sănătaţii sunt atribuite strugurilor roşii, care conţin un pigment (prezent în coajă şi seminţe) al cărui nivel este de 100 de ori mai ridicat decât cel existent în pulpa fructului. Strugurii sunt bogaţi şi în acid elagic, un flavonoid ce luptă împotriva cancerului. Aceeaşi proprietate o are şi resveratrolul, o substanţă existentă în special în vinul roşu, ce are rol antitumoral, antiinflamator şi antialergic.
MERELE AJUTĂ DIGESTIA
Cine mănâncă un măr pe zi nu are probleme cu nivelul colesterolului şi nici cu bolile de piele, are o digestie bună şi un ficat sănătos. Datorită proprietăţilor antioxidante, merele contribuie şi la inhibarea dezvoltării celulelor canceroase. Studiile au arătat că 100 grame de mere furnizează o cantitate de antioxidanţi echivalentă cu 1.500 miligrame de vitamina C.
Recomandări: obezitate, dureri de cap, artrită, astm, anemie, tuberculoz