Guvernul desfiinţează mai mult de jumătate dintre agenţiile şi autorităţile din aparatul central de stat şi din ministere, estimând o economie de peste un miliard de euro la bugetul public. Peste 8.500 de funcţionari publici de rang mai mult sau mai puţin înalt îşi vor pierde slujbele în urma celei mai drastice restructurări a instituţiilor statului. Potrivit proiectului de lege referitor la reorganizarea instituţiilor guvernamentale, din cele 224 de agenţii, administraţii, autorităţi, centre, companii, inspectorate, inspecţii, oficii, laboratoare, regii şi institute care funcţionează în subordinea directă sau indirectă a Guvernului vor rămâne 107.
Mici avantaje ale salariului unic
de Emilian Isaila
Citiţi şi:
Grila de salarizare a bugetarilorÎncepe restructurarea şi în primării şi consilii judeţeneBugetarii: mulţi şi ineficienţi
Per total, vor fi astfel desfiinţate 8.545 de posturi, din care 6.850 aparţineau unor instituţii înfiinţate anterior prin legi şi ordonanţe de urgenţă. Alte 1.695 de posturi existau în cadrul unor entităţi înfiinţate prin hotărâri de guvern.
Trebuie precizat că mai multe entităţi restructurate îşi păstrează denumirea actuală, dar vor funcţiona cu personal redus. Executivul îşi va asuma acest proiect în faţa Parlamentului, odată cu celelalte proiecte de acte normative din acest pachet.
Călare pe un miliard de euro
În ce priveşte agenţiile guvernamentale, premierul Emil Boc a subliniat că acestea vor fi reduse substanţial, se vor elimina privilegiile - în condiţiile în care există şefi de agenţii care iau salarii de 30-40.000 de lei - şi banii agenţiilor cu venituri proprii vor merge la buget.
„Din analizele pe care le avem, aceste agenţii cu venituri proprii stau călare pe aproximativ un miliard de euro, bugetele respective f