Consumată în cantităţi moderate, cafeaua are numai efecte benefice, confirmă specialiştii. Substanţele conţinute de cafea reduc riscul apariţiei unor tipuri de cancer, cum ar fi cel hepatic şi cel de colon, acidul care îi dă culoarea protejând împotriva diabetului de tip 1 şi 2. Din 16 studii epidemiologice 12 au ajuns la acelaşi rezultat: două căni de cafea pe zi pot menţine sănătatea colonului. Diferite componente din cafea, cum ar fi cafeina, antioxidanţii (acidul colorgenic, melanoidinele), cafestolul, kahweolul, nu permit formarea celulelor canceroase la nivelul colonului. De asemenea, cafeaua este indicată şi celor care suferă de cancer la colon, deoarece aceasta nu dă voie celulelor canceroase să se multiplice.
Nu dăunează inimii
Cafeaua, băută moderat, nu afectează în niciun fel funcţiile inimii, cum se credea în trecut. Din contră, pacienţilor hipotensivi li se recomandă cel puţin o cană de cafea pe zi, deoarece s-a demonstrat că aceasta poate creşte uşor tensiunea. Totuşi există şi situaţii în care cafeaua face mai mult rău decât bine, şi anume atunci când bem mai mult de patru căni pe zi. În acest caz, excesul de cafea afectează muşchiul inimii, provocând palpitaţii sau chiar unele afecţiuni, cum este tahicardia.
Băutorii de cafea nu fac Alzheimer
Studiile au arătat că persoanele care beau aproximativ două căni de cafea pe zi au mai puţine riscuri de a face Alzheimer.
În plus, cafeaua are rol dovedit în reducerea riscului bolii Parkinson. În acest sens a fost făcut un studiu comparativ între împătimiţii cafelei (care beau trei ceşti pe zi) şi persoanele care nu beau cafea şi s-a descoperit că riscurile celor din prima categorie sunt cu 50-80% mai mici să dezvolte această boală.
Cea decofeinizată nu este mai bună
„Persoanele care preferă cafeaua decofeinizată pe