Băncile trebuie să acorde o atenţie mai mare riscurilor asociate economisirii, atunci când depozitele constituite au o valoare ridicată, consideră Florian Neagu, de la Direcţia Stabilitate Financiară a BNR.
Potrivit acestuia, depozitele cu valori mari pot avea o volatilitate chiar mai ridicată decât cea a finanţărilor externe acordate de multe ori de băncile-mamă.
"A încerca să promovăm foarte rapid economisirea internă înseamnă nişte riscuri, care după unele caracteristici ar putea fi superioare celor externe", a spus Neagu, citat de Mediafax.
Extremele sunt dăunătoare
Datele BNR aferente lunii noiembrie 2008 arată că aproape un sfert din depozitele constituite de populaţie au valori foarte mici, sub 5.000 de euro. Totodată, peste 21% din economiile atrase de bănci de la populaţie reprezentau depozite cu valori mai mari de 100.000 de euro. Ponderea acestui tip de depozite este de 83% în cazul firmelor.
În aceste condiţii, crede Florian Neagu, depozitele constituite de populaţie şi companii sunt concentrate pe extreme.
"Distribuţia asimetrică a economirii interne are unele riscuri care trebuie gestionate cu grijă. Am putea avea o volatilitate foarte mare, poate chiar mai mare decât finanţarea externă, care de multe ori venea de la băncile-mamă. Asta nu înseamnă că pledăm pentru finanţarea externă", a afirmat Neagu.
Oficialul BNR apreciază că produsele de economisire vor deveni din ce în ce mai diversificate, în contextul în care populaţie trebuie încurajată să pună ceva bani deoparte. Astfel, va dobândi un rol consistent de creditor al sectorului bancar.
CITIŢI ŞI:
Isărescu: "Cursul nu va ajunge la 5 lei pe euro"
Top: cele mai bune conturi de economii
Băncile se bat pe banii pensionarilor
Restanţierii la credite se înmulţesc