Spaţiul de lucru este nelipsit din camera unui copil sau tânăr, şi este obiectul unei atenţii deosebite din partea părinţilor. Mulţi adulţi au nevoie să îşi amenajeze un birou acasă, dar pentru elevi şi studenţi acest lucru e obligatoriu.CONFORT ŞI AMPLASARE POTRIVITĂ
La orice vârstă este important un mobilier ergonomic, care să asigure o poziţie confortabilă şi sănătoasă în timpul lucrului: scaun comod care să susţină coloana vertebrală, monitorul calculatorului ar trebui să se afle la o distanţă mai mare de 50 cm, la un unghi de 30 grade sub linia privirii. Este de preferat un blat uşor înclinat faţă de unul orizontal. Foarte importantă este şi amplasarea biroului: lumina naturală este cea mai bună pentru studiu şi, de asemenea, nu e recomandat să se stea la birou cu spatele la uşă, ci ideal ar fi cu faţa - ca să nu fii neplăcut surprins şi întrerupt de intrarea cuiva în cameră.
ÎN FUNCŢIE DE VÂRSTĂ
Pentru preşcolari sau pentru şcolari, un birou sau o masă relativ mică ar fi suficiente. Spaţiul de depozitare nu trebuie să fie nici el foarte generos: o etajeră sau nişte sertare care să adăpostească câteva cărţi, creioane colorate etc. Un mobilier modular, care să "crească" o dată cu cel mic, şi să se poată adapta la mai multe activităţi, ar fi o idee bună.
Biroul unui adolescent sau student e deja un spaţiu aproape profesional. Biroul trebuie să fie mare (minim 120 cm), cu spaţii de depozitare, spaţiu pentru calculator. O bibliotecă alăturată este obligatorie, pentru că volumul de cărţi, CD-uri, hârtii, papetărie este considerabil.
Pentru adulţi, biroul de acasă de obicei este destul de micuţ. Iar dacă e vorba de laptop, problema e şi mai simplă. Aici intră în discuţie stilul amenajării: clasic sau modern, în funcţie de restul mobilierului din casă, spaţiul de lucru nu trebuie să fie doar practic şi confortabil, dar ş