Biserica din Grindu, ridicată în memoria victimelor „Titanicului” românesc, este falnică precum o catedrală. În centrul comunei, există un monument pe care sunt inscripţionate numele celor care au pierit în teribilul accident naval. Evenimentul care le-a marcat ireversibil existenţa „pisicanilor” Imediat după Revoluţie, în Grindu a început construcţia unei noi biserici, în memoria celor ce au murit pe Mogoşoaia. 16 ani au durat lucrările lăcaşului de cult, ce poartă hramul Naşterii Maicii Domnului. Chiar la intrare sunt inscripţionate, pe o placă de marmură, numele victimelor cumplitului aciident naval din 1989.
Preotul paroh, Costache Rusu, ajuns acum la vârsta de 60 de ani, i-a îngropat pe toţi. „Tocmai ce sosisem din Moldova şi am primit parohia de aici. Am fost şocat de ceea ce am găsit aici în comuna în care toţi plângeau. Îngropam şi ziua şi noaptea. Atunci, în luna septembrie a acelui an, la Grindu erau mai mulţi securişti decât gropari” , a spus preotul.
Poveşti de viaţă, printre morminte
În cimitirul din Grindu, morţii luaţi de ape au crucile de culoare albastră. Majoritatea au fost pasageri pe nava Mogoşoaia. Preotul cunoaşte fiecare poveste a celor care şi-au pierdut viaţa atunci. Apropiindu-se de un monument funerar, pune mâna pe el într-un mod neobişnuit, parcă schiţând gestul mângâierii.
„Uite, aici este familia Alecu-Ionel şi Daniela. Ea mai avea doar trei luni şi urma să nască. N-a mai apucat săraca. Alţii, cum ar fi familia Manolache veniseră să boteze. În loc să împlinească obiceiul creştin au trecut la cele veşnice ” , spune cu voce uşor tremurată preotul.