Leul continuă să se deprecieze puternic faţă de moneda europeană. În timp ce o parte a analiştilor susţin că moneda naţională urmează tendinţa valutelor din regiune, există voci care spun că leul se devalorizează din cauza situaţiei economice din ce în ce mai grea. Sursa: Andreea Tănase
Evz.ro a căutat explicaţia deprecierii în rândul mai multor experţi. Analistul economic, Radu Limpede, susţine că acesta este un curs real, care reflectă starea economiei.
De asemenea, Limpede mai spune că în paritatea va rămâne la aceeaşi valoare şi în anii următorii.
Cursul ar putea reveni la sub 4 lei
Pe de altă parte, românii s-ar mai putea întâlni cu un curs de sub 4 lei atunci când economia ar începe să crească din nou.
La polul opus, Liviu Voinea, director executiv în cadrul Grupului de Economie Aplicată (GEA), crede că mai există loc pentru devalorizare.
“Cursul de schimb nu poate fi acelaşi ca în urmă cu nouă luni, când economia era pe un plus de 8%, în timp ce azi economia a scăzut cu peste 9% “, a precizat Voinea.
Acesta susţine că paritatea leu/euro este supraevaluată, iar moneda naţională este puternic susţinută, urmând ca o devalorizare accentuată să aibă loc după alegerile din noiembrie.
În aşteptarea intervenţiei BNR
Oficialii BNR au anunţat că instituţia nu va mai interveni pe piaţă pentru a stabiliza cursul de schimb.
Fostul preşedinte al BRD, Bogdan Balthazar, apreciază că banca centrală va interveni pe piaţă în momentul în care cursul de schimb se va apropia de pragul de 4,3 lei/euro.
În ciuda faptului că importurile au scăzut cu peste 80% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, analistul spune că scumpirea euro este cauzată de cererea ridicată, venită din partea importatorilor.
“La ora actuală nu cred că BNR intervine pentru a menţine curs