Apelul fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin referitor la boicotarea, de către comunişti, a şedinţei parlamentare în care deputaţii vor supune la vot candidatura lui Marian Lupu la preşedinţia ţării, riscă să sporească tensiunile în PCRM. Sursa: Reuters
Voronin a cerut acest lucru sâmbătă, într-o intervenţie la postul de radio rus Echo Moskvî. Analiştii politici moldoveni citaţi de EVZ, printre care jurnalistul Vitalie Călugăreanu, apre ciază că nucleul comuniştilor moderaţi, acelaşi care ar fi făcut presiuni asupra lui Voronin să-şi depună demisia, nu agreează deloc ideea unui nou scrutin anticipat de teamă că vor pierde şi cele 48 de locuri deţinute în actualul legislativ.
La alegerile din aprilie, PCRM a obţinut 60 de locuri, pierzând în decurs de câteva luni 12 mandate de deputat. Însuşi fostul consilier al lui Voronin, Mark Tkachiuk, avertiza recent că organizarea unor noi alegeri anticipate s-ar putea dovedi un dezastru pentru comunişti. Interesele economice pe care comuniştii le au şi pe care vor să le protejeze ar putea fi unul dintre motivele pentru care moderaţii din PCRM nu vor să rişte prin participarea la un nou scrutin legislativ.
„Cei care se ocupă de politică nu lucrează după principiul: mă tem sau nu mă tem! De aceasta am şi spus că voi lucra foarte serios pentru consolidarea partidului şi a echipei noastre, ca să putem explica alegătorilor ce a avut loc”, a răspuns Voronin, întrebat de jurnaliştii ruşi despre posibilitatea ca PCRM să piardă capital electoral semnificativ.
Pe de altă parte, declaraţiile optimiste ale liderilor Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), privind şansele ridicate ca Marian Lupu să fie votat în funcţia de preşedinte al ţării, sugerează fie că se poartă negocieri cu comuniştii pentru obţinerea celor opt voturi necesare pentru alegerea acestuia, fie pro-europenii