O aspirină pe zi reduce cu aproximativ 30% riscul de mortalitate prin cancer colorectal, la pacienţii care au această boală, potrivit unui studiu al cercetătorilor din SUA. Studiul, coordonat de dr Andrew Chan, de la General Hospital Massachusetts, Boston, mai indică faptul că persoanele care iau periodic aspirină au un risc mai mic de a dezvolta tumori benigne sau cancer colorectal.
Folosită de mulţi ani ca metodă de prevenire a accidentelor cardiovasculare şi a infarctului, aspirina mai are şi proprietatea de a împiedica creşterea tumorii colorectale prin inhibarea unei enzime (COX-2) responsabile de inflamarea şi de proliferarea celulelor, se mai arată în studiul doctorului Andrew Chan. Potrivit statisticilor, două treimi dintre cancerele de colon dezvoltă enzima COX-2.
Tratează şi previne
Cercetarea americanilor a fost efectuată pe 1.279 de pacienţi de ambele sexe, care au fost diagnosticaţi cu cancer colorectal fără metastaze, în diferite stadii, timp de 12 ani. În această perioadă, au fost înregistrate 480 de decese, dintre care 222 prin cancer colorectal. Voluntarii au fost împărţiţi în două grupe, pacienţii dintr-o grupă primind zilnic o pastilă de asprină. Pastila a fost administrată în completarea tratamentului chirurgical şi al chimioterapiei. Studiul a scos la iveală că pacienţii care au fost trataţi cu aspirină au avut un risc cu aproximativ 30% mai mic de a muri de cancer colorectal, în comparaţie cu cei care nu au luat aspirină. Cercetarea a avut în vedere şi alţi factori de risc, cum ar fi ereditatea. Mai mult, în cazul bolnavilor care aveau tumori COX-2 pozitiv, s-a constatat scăderea riscului de deces cu până la 61%. Potrivit dr Andrew Chan, pentru un efect sigur, este suficientă o doză minimă de aspirină. Doctorul Chan avertizează că administrarea unei doze mari nu influenţează în nici un fel rata de supravieţuire