O parte dintre băncile participante au folosit 70% din fondul alocat, iar cele mai active patru bănci cumulează circa 85% din valoare solicitărilor de garantare. Guvernul a aprobat fonduri de un miliard de euro pentru garantarea creditelor acordate prin programul "Prima Casă". Sursa: NorthFoto
Potrivit datelor publicate de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), până la această dată, au fost analizate şi transmise băncilor decizii şi contracte de garantare pentru 1.950 de beneficiari ai programului. Alte 656 de dosare sunt în proces de finanţare, iar 314 au fost întoarse către bănci, băncilor pentru completări, actualizări, îndreptare de erori şi alte corecturi.
Astfel, suma necesară garantării creditelor pentru cei 1.950 de beneficiari reprezintă 12,5% din plafonul de un miliard de euro stabilit de Guvern.
"Unele bănci participante au utilizat peste 70% din plafonul alocat, cele mai active patru bănci cumulează circa 85% din valoare solicitărilor de garantare", se arată în comunicatul remis de Fond.
Preşedintele Fondului, Aurel Şaramet, declara la lansarea programului că fondul de garantare ar putea fi epuizat în 3-4 luni, în condiţiile în care valoarea medie a creditului este de 40-45.000 de euro.
Ordin de la premier
Săptămâna trecută, Emil Boc i-a cerut preşedintelui FNGCIMM să urgenteze procesarea dosarelor, deoarece deponenţii riscă să piardă banii daţi pe avans. Premierul s-a plâns că primeşte atât de multe sesizări din partea celor aflaţi în această situaţie, încât i se blochează contul de email.
De aceea, premierul a cerut să se stabilească o procedură clară de analiză a dosarelor care să scurteze durata de la depunerea dosarelor şi până la semnarea contractelor de creditare.
„Prima casă” în cifre
În programul „Prima c