Peste 60% dintre cei care au apelat la un credit bancar s-au împrumutat în euro, în timp ce aproximativ 40% au preferat moneda naţională, potrivit directorului executiv al Grupului de Economie Aplicată (GEA), Liviu Voinea.
Şi asta în ciuda faptului că majoritatea specialiştilor contactaţi de evz.ro recomandă împrumutul în moneda în care debitorul are venituri. Pe de altă parte, creditul în lei are o dobândă semnificativ mai mare decât cel în moneda europeană, astfel încât diferenţa unui rate la un credit imobiliar, de exemplu, poate ajunge la câteva sute de lei.
Astfel, pentru un credit imobiliar de 60.000 de euro, contractat pe o perioadă de 20 de ani, rata lunară poate varia între aproximativ 418 euro (Banca Italo Romena) şi 854 euro (Banca Carpatica), în timp ce pentru aceeaşi valoare, transformată în lei, rata lunară poate fi cuprinsă între 1.832 lei şi (Banca Italo Romena) şi 3.637 lei (Banca Carpatica).
Creditul european, mai ieftin decât cel românesc
Totodată, Voinea a atenţionat că dobânda de referinţă pentru moneda unică este la cel mai scăzut nivel, de 1%, urmând să crească după reluarea creşterii economice, în timp ce leul va urma tendinţa inversă.
“Rata dobânzii de referinţă pentru leu este de 8%, deci mult mai mare decât cea pentru euro. Evoluţia firească ar fi ca în următoarea perioadă pentru euro să crească, iar pentru leu să scadă “, a declarat pentru evz.ro reprezentantul GEA.
Voinea susţine că împrumuturile româneşti rămân unele dintre cele mai scumpe din Europa.
“Dobânzile, atât pentru euro cât şi pentru lei sunt exagerate. Băncile practică marje de 6-8% pentru EURIBOR sau EUROBOR, care reprezintă practic profitul instituţiei “, a adăugat economistul.
Creditul imobiliar în euro, cel de consum în lei
Avantajele sau dezavantajel