Locuitorii din mai multe zone ale Capitalei au început să adune separat deşeurile din plastic, sticlă sau hârtie, dar acestea sunt trântite în prima maşină de transport împreună cu celelalte resturi menajere. Contaminarea cu gunoi umed îngreunează procesul de reciclare a deşeurilor, potrivit operatorilor de salubritate. Unii bucureşteni s-au obişnuit să-şi separe gunoiul din gospodării, depozintându-l fie în containere speciale, dacă acestea există în apropierea casei sau a blocului, fie în saci separaţi care sunt ulterior preluaţi de maşinile operatorilor de salubritate.
Nu sunt puţini cei care se plâng că efortul lor este în zadar. Preşedintele organizaţiei de mediu Eco-Civica, Nicolae Rădulescu-Dobrogea, spune că degeaba se triază deşeurile, din moment ce autogunoiera le amestecă înapoi înainte să le transporte. “I-am văzut eu, amestecă gunoiul menajer cu cel ce ar putea fi reciclat. În aceste condiţii, cum să funcţioneze colectarea selectivă la noi?”, se întreabă Rădulescu, specialist în domeniul maselor plastice şi un adept al introducerii sistemului de răscumpărare a PET-urilor în România.
Câini morţi „colectaţi selectiv“
La fel se întâmplă şi cu containerele amenajate pentru colectarea selectivă a deşeurilor din plastic, hârtie sau din sticlă. Dacă unora le pasă de mediu şi aruncă gunoiul separat în pubelele speciale, au alţii „grijă“ să-şi bată joc de proiectele ce ar trebui să le schimbe lipsa de angajament într-un comportament responsabil.
„Pentru că deşeurile se strâng, de obicei, în timpul nopţii, a doua zi, în containerele unde ar trebui să se afle doar PET-uri am găsit şi câini morţi. Aceştia sunt oamenii din România”, spune Sorin Velicu, directorul firmei de salubritate Romprest. El mai precizează că deşeurile din plastic colectate de angajaţii săi sunt în proporţie de 5-10% contaminate cu guno