Democrat-liberalii se folosesc de demersul PNL şi UDMR pentru a nu li se putea imputa lor ruperea coaliţiei cu social-democraţii. Sursa: Răzvan Vălcăneanțu
Odată trecut ieri prin parlament pachetul de legi pe care guvernul şi-a angajat răspunderea, democrat- liberalii trag sfori pentru depunerea unei moţiuni de cenzură de către PNL şi UDMR pentru a rupe coaliţia fără ca acest lucru să le poată fi imputat în mod direct. Pentru că PDL-iştii nu pot semna pentru iniţierea unei moţiuni împotriva propriului guvern, au apelat la UDMR, prima formaţiune pe care ar agrea-o de altfel pentru o nouă formulă de coaliţie.
Noua poziţionare pro-moţiune a UDMR pune PNL în dificulatea de a mai renunţa la acest demers. Cele două partide au împreună 121 de parlamentari, cu trei mai mult decât cele 118 semnături necesare pentru depunerea unei moţiuni de cenzură. PDL-iştii pe de altă parte speră că jucând această carte ar putea scăpa totuşi de PSD din guvern, chiar dacă premierul Emil Boc înclină pentru păstrarea actualei formule de coaliţie.
Boc, cuiul care ţine coaliţia
Discutate în ultimele săptămâni pe toate feţele, scenariile liderilor PDL pentru a rămâne singuri la guvernare, cel puţin până la alegeri, au eşuat până acum din lipsă de pretexte solide. Nici parlamentarii, nici liderii din teritoriu, nici chiar cei de la centru nu au renunţat totuşi la idee, chiar dacă Boc evită să supună la vot, în orice formulă de conducere a partidului, despărţirea de PSD. „Dacă ar supune la vot, rezultatul e clar, toţi vrem să se rupă coaliţia, dar cine explică după aceea lucrurile în aşa fel încât să nu fim acuzaţi tot noi că vrem scandal?”, comentat ieri în parlament unul dintre liderii PDL.
„Ne rupem şi mâine dacă Boc are ce-i trebuie în partid”, constata un altul. Pentru a acoperi indecizia lui Boc, PDL-iştii i-au curtat în schimb