Ioana Lupea: „Educatorii şi profesorii sunt agenţi de influenţă eficienţi în comunităţile locale, gazde şi membri harnici ai secţiilor de votare”.
Ecaterina Andronescu înrolează directorii de şcoli, grădiniţe şi inspectorate în armata electorală a PSD. La o zi după ce şi-a asumat răspunderea în faţa parlamentului pe Legile Educaţiei, ministrul a compus un ordin care contrazice principiile esenţiale ale documentului, descentralizarea şi de politizarea învăţământului.
Aproximativ 5.000 de cadre didactice vor fi numite, direct prin ordin al ministrului PSD, în funcţiile de conducere din grădiniţe, şcoli şi inspectorate, pe posturile ocupate prin detaşare. Cu alte cuvinte, PSD îi înlătură pe directorii agreaţi de PDL care nu au dat concursul de titularizare pe post până acum. Şi care, la rândul lor, i-au înlocuit după alegerile generale pe directorii numiţi în guvernarea PNL.
Contralovitura are un scop precis şi electoral. Educatorii, profesorii şi, în special, directorii de şcoli sunt agenţi de influenţă eficienţi în comunităţile locale, gazde şi membri harnici ai secţiilor de votare.
Numiţi politic de fiecare partid care a venit la putere, ei şi-au îndeplinit rolul în procesul electoral, fie doar şi pe cel de propagandist în favoarea formaţiunii căreia îi datorau funcţia. Legile Educaţiei tocmai asta îşi propuneau, să rupă cercul vicios al numirilor politice de sus, prin transferarea acestei atribuţii consiliilor de administraţie formate din profesori, părinţii şi reprezentanţi ai autorităţii locale.
Acestui mecanism infernal, al numirii politice, i-au căzut victime şi directori competenţi şi independenţi, pentru că nu erau de încredere şi nu serveau cauza partidului, ci doar pe cea a educaţiei, irelevantă pentru politicieni.
Alegerile prezidenţiale din 2009 nu fac excepţie de la regula imora