Cum în această perioadă cererea de experţi şi consiliere pentru fuziuni şi achiziţii sau recuperare de debite este în creştere, avocaţii au găsit o soluţie de a-şi majora încasările. Astfel, pe site-urile de recrutare abundă anunţurile privind posturile libere pentru cei care doresc să activeze ca “referenţi colectare debite”, “agenţi colectare debite” sau “colectori”, sau, aşa cum îi cunoaşte toată lumea, recuperatori de creanţe.
Unele dintre cele mai importante case de avocatură de pe piaţa londoneză vânează specialişti în domeniul taxelor, pentru a concura marile firme de consiliere fiscală. Cei vizaţi nu trebuie să aibă neapărat licenţa în Drept.
“Trebuie să ne adaptăm noului mediu şi luăm în calcul noi variante pentru a ne extinde oferta”, a declarat şeful uneia dintre firmele de top, A&O, Vimal Tilakapala, citat de Times.
Decizia marilor case de avocatură este motivată de necesitatea de a-şi lărgi sursa veniturilor.
Cooperare pentru deblocare
Pe piaţa românească, criza a creat un tsunami de recuperatori de debite. De la anunţurile postate pe internet, la mesajele trimise prin poşta electronică, aceste firme încearcă să iasă în evidenţă şi să atragă noi clienţi.
Pentru Georg Kovacs, directorul general al EOS KSI, una dintre principalele companii de pe piaţa internă care se ocupă de recuperarea debitelor restante, conotaţia negativă atribuită meseriei de recuperator de debite nu este motivată de ceea ce se întâmplă zi de zi în activitatea sa şi a colegilor săi.
“Rolul echipelor este de a crea o relaţie de cooperare cu debitorul, de a identifica problemele şi posibilităţile financiare ale acestuia, de a-i oferi soluţii de plată adecvate, care să fie în avantajul ambelor părţi, şi de a obţine un acord de plată care să fie respectat”, explică Georg Kovacs.
Astfel,