La poalele muntelui de deşeuri, ridicat de Combinat, în peste 40 de ani, locuieşte o mână de oameni "fericiţi şi sănătoşi" Toate studiile arată că vecinătatea unei halde de zgură este nocivă pentru populaţie, însă nu şi la Movileni. Nu numai că locuitorii satului se declară sănătoşi tun, dar chiar majoritatea consideră halda o adevărată mană cerească.
Nostalgia goanei după fier
Faptul că, de ceva vreme, localnicii nu mai au acces în interiorul depozitului de deşeuri, îi umple de disperare. Motivul? Au rămas fără o pâine bună.
Vrând, nevrând şi tinerii, şi bătrânii, recunosc că au tras foloase bune de pe urma deşeurilor metalice ale combinatului.
„ O să ajungă hoţii să intre peste noi în casă, dacă nu o să se mai poată duce acolo ”, ne spunea Maria Ivanof, o doamană de 51 de ani.
„ Mulţi tineri şi bătrâni o duceau de pe o zi pe alta cu fierul găsit prin haldă. Acum ce-o să facă ăştia? ”, se întreabă Gheorghiţa Popescu.
Mai sunt şi localnici de altă părere
Maria Păurele, de 78 de ani, face notă discordantă atunci când îşi aminteşte de „vremurile de glorie ale combinatului”: „ La un moment dat, erau pe aici peste o sută de utilaje. Puneam rufele la uscat şi, dacă le lăsai un sfert de oră se făceau negre sau roşii. Aşa trebuie să fi fost şi în plămânii noştri ”.
Un fost angajat al Combinatului, Mircea Câmpeanu, stabilit în sat, completează:. „Am lucrat 17 ani în combinat. Basculam vagoane la haldă. La fiecare vagon, intrau câte 200 de tone de material. Am psoriazis. Medicul zice că de la Combinat. Acum, nu mai e atâta poluare cum era când lucra şi UCC-ul, şi furnalele. Atunci nu te vedeai în sat de atâta praf de zgură şi fum ”, a spus bărbatul.
Staţiune balneară
La câţiva kilometri de Movileni, la Şendreni, se află d