Fermierii vor putea vinde laptele care nu îndeplineşte standardele europene de calitate până în 2011, doar în ţară. Sursa: NorthFoto
Producătorii de lapte trebuiau să îşi modernizeze fermele până la finele lui 2009, astfel încât laptele obţinut să respecte anumite criterii biologice stabilite de UE, cum ar fi prezenţa unui număr maxim de germeni pe mililitru. Laptele muls în condiţii care nu respectă normele de igienă poate avea de cinci-şase ori mai mulţi germeni.
Întrucât nu toţi producătorii au reuşit să îşi modernizeze fermele, forurile de la Bruxelles au decis să le mai acorde doi ani. Astfel, perioada de tranziţie a fost prelungită până la 31 decembrie 2011.
Oficiali ai Ministerului Agriculturii susţin că 61% din laptele produs în România este conform cu normelor europene. De partea cealaltă, reprezentanţii producătorilor apreciază că laptele conform reprezintă cel mult 35% din producţia internă.
În aceste condiţii, procesatorii preferă să importe lapte din alte state pentru a-şi asigura materia primă necesară. Dacă în primele luni ale anului importul de lapte s-a ridicat la 25-30% din materia primă procesată, în prezent ponderea importurilor s-a redus la cel mult 15%.
CITIŢI ŞI:
Anemie la bebeluşii hrăniţi cu lapte proaspăt de vacă
Piaţa lactatelor intră în era fuziunilor
Miss Văcuţa 2009, de origine austriacă