Deşi iniţial au fost de acord cu Codul de bune practici, marii retaileri susţin că legea privind comercializarea produselor alimentare este anticoncurenţială. Sursa: Codrin Prisecaru
Reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) susţin că legea adoptată de Camera deputaţilor va genera falimente în industrie şi va reduce investiţiile realizate de retaileri străini.
Legea interzice orice încercare a comercianţilor de a opri producătorii agricoli să îşi vândă marfa la preţuri mai mici altor retaileri. De asemenea, stabileşte termene de plată pentru marfa cumpărată de la producători.
Sorin Minea, preşedintele Federaţiei Patronatului din Industria Alimentară, Romalimenta, spune că protestul retailerilor nu se justifică, deoarece că între Codul agreat de supermarketuri şi cel votat de deputaţi nu există diferenţe importante.
Adio, taxă de raft!
Astfel, retailerii au fost de acord cu definirea preţului de achiziţie, care este, în opinia lui Minea, “o prevedere perfectă”. Prin aplicarea ei, costurile pentru obţinerea şi comercializarea produselor agricole va fi împărţit între fermier şi comerciant. Comercianţii nu vor mai putea impune producătorilor să îşi vândă marfa la preţuri care nu acoperă costurile de producţie. De asemenea, fermierii vor scăpa de alte taxe, cum este cea de raft.
“Definirea preţului de achiziţie distribuie cheltuielile în tabăra fiecăruia. Astfel, supermarketurile vor deveni concurenţi şi producătorii vor putea reduce preţurile de livrare. Atunci, retailerii vor trebui să taie din profituri pentru a fi competitive”, a adăugat Sorin Minea.
Potrivit comunicatului remis de AMRCR, prevederile legii vor lovi consumatorii finali.
"Caracterul anti-concurenţial şi obtuz al textului de lege se va reflecta în deteriorarea climatului conc