Aproximativ 12.000 de persoane supravieţuiesc din ajutorul social acordat de autorităţile locale Pentru modesta sumă pe care o primesc familiile nevoiaşe, acestea sunt nevoite să presteze muncă în folosul comunităţii câteva zile în fiecare săptămână. În cazul în care refuză, li se retrage şi puţinul ajutor. Despre cum se poate descurca o familie cu doar 313 lei pe lună, am încercat să aflăm chiar de la un beneficiar de venit minim garantat.
Am vorbit cu membrii unei familii care primeşte ajutor social tocmai din anul 2001, când a fost instituit acest tip de susţinere materială pentru persoanele nevoiaşe.
Este vorba de familia Cristea, care locuieşte într-o casă sărăcăcioasă şi dărăpănată de pe Strada Lozoveni, la numărul 69 şi primeşte 313 lei de la Primărie. Pentru această sumă, unul din membrii familiei trebuie să muncească 11 zile pe lună, în folosul comunităţii.
„Iau ajutor social de când s-a inventat. Nici nu îmi mai aduc aminte anul. Am locuit la bloc o perioadă, dar nu ne-am putut descurca. Am vândut şi ne-am mutat în această casă. Este foarte veche, plouă în interior, iar un perete stă să cadă” , ne-a povestit Tiţa Cristea, în vârstă de 53 de ani.
La omul sărac nici boii nu trag
Problemele familiei s-au ţinut lanţ, iar banii de ajutor social abia îi ajung să plătească medicamentele. Cu tristeţe în ochi femeia ne-a mărturisit că are un băiat, de 19 ani, care suferă suferă de hepatită cronică B, iar tratamentul lunar o ajunge 180 lei.
„Ne descurcăm foarte greu de când am aflat că baiatul e bolnav. Cheltuim toţi banii pe pastile. Am făcut dosar la Casa de Asigurări pentru un ajutor şi mi-au spus că trebuie să aştept cinci luni” , s-a plâns biata femeie.
Muncă în folosul comunităţii
În schimbul ajutorului social pe care îl primeşte lunar,