Tinerii deţinuţi împărtăşesc din trista lor experienţă elevilor din şcoli În primele şase luni, a scăzut numărul de faptelor penale şi infracţiunilor săvârşite de minori Acţiunea poliţiei mureşene din 21-25 septembrie privind prevenirea delincvenţei juvenile are scopul de a-i sensibiliza şi a le atrage atenţia tinerilor asupra riscurilor şi consecinţelor legate de intrarea lor în sfera criminalităţii. Gabriel Pâncă, şeful Compartimentului de analiză şi prevenire a criminalităţii din Inspectoratul Judeţean de Poliţie a arătat că în primele 6 luni ale acestui an a scăzut numărul faptelor penale şi infracţiunilor săvârşite de minori, în comparaţie cu 2008.
„Colaborăm foarte bine cu şcolile, fiecare având atât pază asigurată cât şi un poliţist de proximitate – e vorba de zona urbană, unde infracţiunile sunt mai multe”, a explicat Gabriela Pâncă. Apoi, transformarea Penitenciarului Târgu Mureş în loc de detenţie pentru minori şi tineri a determinat IJP Mureş să-şi diversifice strategia de prevenire a criminalităţii juvenile. În acest sens s-au organizat întâlniri ale tinerilor deţinuţi cu elevii din şcoli.
“Elevii au fost deosebit de impresionaţi de cele aflate de la deţinuţi, important fiind să înţeleagă ce în seamnă o greşeală şi cum poate fi evitată”, a spus Gabriela Pâncă.
Scăderi ale infracţiunilor
Comparativ cu perioada similară din anul trecut în Mureş infracţiunile comise de tineri au scăzut de la 233 la 178, ca şi o scădere corespunzătoare a numărul participanţilor. „Totuşi,un semnal de alarmă îl reprezintă faptul că din cele 178 infracţiuni, cele mai multe, 75, au fost comise de minori până la 14 ani, care, potrivit legii, nu răspund penal. Ca şi tip de infracţiune, 77 sunt furturi (43,3%), dar s-au comis şi 7 tâlhării, fără violenţă însă”, a spus Gabriela Pâncă.
Ea a adăugat că În ceea