Suprafaţa cultivată s-a redus cu aproximativ 10% în perioada 2003-2008, culturile fiind înlocuite cu vile. Sursa: Răzvan Vălcăneanţu
Suprafaţa agricolă a României este de 14,722 milioane de hectare, din care suprafaţa arabilă este de 9,427 milioane hectare. Din acestea, circa 1-1,5 milioane de hectare rămân nelucrate, potrivit datelor oficiale.
Mulţi investitori străini au profitat de preţurile mici cerute pe pământ de locuitorii de la sate. Acestea erau chiar şi de şapte ori mai mici decât cele cerute de fermierii europeni. Astfel, ei au cumpărat suprafeţe însemnate de teren agricol, pentru ca mai apoi să îl vândă la preţuri mai mari, potrivit unui raport pe agricultură publicat de BCR.
Pârloaga e mai profitabilă
Totodată, lipsa investiţiilor în agricultură, pentru dezvoltarea unor ferme competitive, precum şi secetele şi inundaţiile au condus la diminuarea producţiei agricole. În plus, locuitorii de la sate preferă să îşi lase terenurile pârloagă, în condiţiile în care nu îşi pot recupera banii investiţi prin vânzarea recoltei.
Mai mult decât atât, lanţurile de supermarketuri preferă să comercializeze produse din import.
“În aceste conditii, rigiditatile întâlnite în stabilirea preţurilor produselor alimentare pe piaţa locală nu se vor diminua, în timp ce producţia locală de produse agricole va continua să-şi găsească cu greu drumul spre consumatorul final”, se arată în raportul BCR.
Productivitate mică
Anul acesta, producţia de cereale este mai mică decât anul trecut. Productivitatea redusă este dublată de preţurile mici oferite pentru acest tip de produse. De exemplu, preţul pentru un kilogram de floarea soarelui a scăzut cu aproape o treime faţă de 2008, până la 0,8 lei.
Producţia de legume va fi de asemenea mai mică, se arată în documentul citat. În