Directorii spitalelor din Bucureşti spun că stocurile de medicamente şi materiale sanitare, cum sunt tuburile de oxigen, se vor epuiza în cel mult o lună.
Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) nu a încheiat contracte cu spitalele din Capitală şi nici nu a prezentat bugetele alocate acestora până la sfârşitul anului. Fără bani, directorii nu pot face achiziţii pentru a asigura produsele necesare tratării pacienţilor.
Aşadar, ei au două variante. Prima ar fi închiderea spitalelor, iar cea de-a doua presupune cumpărarea medicamentelor şi a produselor sanitare pe datorie, transmite Mediafax. Furnizorii nu par însă dispuşi să mai împrumte statul, care uită să îşi plătească datoriile la timp.
În luna iunie, Viorel Vasile, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente, a declarat că statul trebuie să achite datorii în sumă de peste 10.000 de miliarde de lei vechi către furnizori. Până la recuperarea debitelor, aceştia vor sista treptat livrările.
În plus, directorii de spitale spun că personalul angajat nu este suficient pentru a asigura servicii optime pacienţilor.
Medicii intră în grevă
Primăria Capitalei administrează 18 unităţi sanitare, însă va acoperi doar cheltuielile pentru utilităţi sau va aloca bani pentru investiţii. Municipalitatea nu poate suporta mai mult de 10-15% din cheltuielile acestor unităţi.
Potrivit directorului Administraţiei Spitalelor - Servicii Medicale (ASSM), Marius Savu, CAS trebuie să aloce sumele prevăzute prin contract pentru servicii medicale.
Dacă CAS nu va debloca plăţile din sistemul medical, Sanitas va declanşa un val de proteste, a anunţat liderul sindical Mircea Popescu.
CITIŢI ŞI:
Fără bani pentru medicamente şi salarii în spitale