Reprezentanţii celor mai puternice state ale lumii vor da mână liberă autorităţilor de supraveghere a pieţelor financiar-bancare pentru a limita bonusurile plătite bancherilor.
Comitetul pentru Stabilitate Financiară al G20 va definitiva până vineri setul de măsuri prin care băncile nu vor mai putea să aloce orice sumă din profit pentru plata bonusurilor, informează Times. Această practică este considerată una dintre cauzele crizei economice, deoarece, pentru a primi cât mai mulţi bani, bancherii şi-au asumat riscuri prea mari.
Potrivit noilor reglementări, instituţiile financiar-bancare vor putea folosi doar un anumit procent din profit pentru a-şi recompensa angajaţii. Coeficienţii nu au fost încă stabiliţi.
O parte din sumele economisite prin limitarea bonusurilor ar putea fi folosite pentru creşterea rezervelor bancare.
O altă măsură propusă de liderii G20 este înfiinţarea a trei organisme de supraveghere la nivel european, care să pună în aplicare normele Comitetului. Statele Unite au respins ideea unui set de reguli prea rigide, însă reprezentanţii Marii Britanii spun că au ajuns la o înţelegere, mai scrie Times.
Oficiali ai Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare (OECD) consideră că Uniunea Europeană ar trebui să fie abilitată să supravegheze piaţa financiar-bancară. Astfel, riscurile ar putea fi detectate din timp, iar piaţa comună va fi consolidată.
CITIŢI ŞI:
Bonusurile plătite bancherilor sunt o "ruşine absolută"
Bacşiş obligatoriu, pe bon, la o terasă din Cişmigiu
Audi: bonusuri pentru muncitori în valoare de 157 de milioane de euro