Hotelul de patru stele Royal, deschis la mijlocul anului trecut in zona Unirii din Capitala, de catre doi antreprenori din Tulcea, a avut un profit mediu lunar de 10.000 de euro, la un grad de ocupare de 47% in primele noua luni de activitate.
"Am avut un castig de aproape 100.000 de euro pe luna din cazare si evenimente, la cheltuieli de 90.000 de euro lunar, ceea ce inseamna ca profitul nostru este destul de mic", a declarat Ioan Petcu, managerul hotelului Royal din Capitala.
Hotelul, care opereaza 96 de camere, a devenit operational in iulie anul trecut, in urma unei investitii de sapte milioane de euro. Tudor Stefan, care controleaza impreuna cu un alt om de afaceri din Tulcea hotelul Royal din Capitala, mai detine un hotel Royal si in Constanta, care este deschis tot timpul anului.
Firma din Tulcea, Baron-Service, care administreaza cele doua hoteluri, a rulat anul trecut afaceri de aproape 1,4 mil. euro si un profit net de 3.300 de euro, la un numar mediu de 85 de angajati, potrivit datelor de pe site-ul Finantelor. Antreprenorii planuiau sa mai dezvolte un al doilea hotel in Bucuresti si unul la munte, insa deocamdata aceste proiecte au fost amanate.
".Am redus toate salariile angajatilor, ca masura de reducere a costurilor si solutie in fata concedierilor", a spus Petcu. In hotel lucreaza 66 de angajati, dintre care 54 pe pozitii de ospatari, cameriste sau alte functii care nu solicita o calificare. Acesti angajati castiga salariul minim pe economie, dupa ce s-a decis reducerea cu pana la 40% a salariilor in luna iulie. "Daca inainte o camerista avea 11,5 milioane de lei acum lucreaza pe 7 milioane de lei. Salariile au fost reduse pentru toti angajatii, inclusiv pentru cei din conducere. Au plecat doar doi salariati din hotel", a precizat el.
In contextul scaderii cererii pentru cazare, si tarifele camerelor au scazut cu 20% pe c