Sistemul medical românesc este cu un picior în groapă. De la lipsa medicamentelor şi a aparaturii, la pereţii scorojiţi, plini de pânze de paianjeni, o mare parte din spitalele româneşti au probleme financiare care se adâncesc de la o zi la alta. Sursa: Dan SofronieSursa: Dan Sofronie
1 /.
Cauzele care au condus la această situaţie sunt numeroase, însă cel mai adesea sunt incriminate politizarea sistemului şi teama de a aplica măsuri adecvate, dar nepopulare. După 1989, fiecare ministru al Sănătăţii a încercat să îşi lase amprenta pe reforma sistemului medical românesc.
Însă, schimbările legislative s-au făcut fără o analiză complexă a situaţiei reale şi fără o previzionare pe termen lung a impactului deciziilor guvernanţilor. Astfel, lipsa de continuitate şi coerenţă în reformarea sistemului medical este una dintre cauzele principale care au condus la colapsul sistemului medical, consideră preşedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astărăstoaie.
Statul, rău-platnic
În opinia sa, cea de a doua cauză ţine de subfinanţarea acestuia, prin reducerea continuă a fondurilor, până la nivelul actual.
Cea de a traia cauză se referă la politizarea sistemului medical, ceea ce a condus la numirea unor cadre pe criterii politice şi implicit la scăderea performanţei în sistem.
Medicul Florin Russu consideră că, între cauzele care au generat colapsul din sistem, se numără şi alcătuirea unor bugete nerealiste, care au permis ca sume consistente să fie alocate pentru achiziţia unor aparate medicale care zac nefolosite. În plus, statul trebuie să îşi plătească la timp datoriile, pentru a nu crea blocaje financiare.
Reforma, blocată de alegeri
Theodor Alexandrescu, directorul AIG Life, consideră că actuala situaţie a fost cauzată de administrarea precară a “fondurilor destinate s